Pole ograniczone prostymi
OVDC: Mam takie proste: x=3; y=4x; y=1/x dla x>0;
Policzyć pole ograniczone. Mam pewien wynik tylko nie zgadza mi się w ln, z tym co pokazuje mi
symbolab, jestem ciekaw waszych odpowiedzi i może wytłumaczycie co źle mam
21 lut 11:14
Jerzy:
A może pokaż, co liczyleś ?
21 lut 11:17
Tadeusz:
i nie nazywaj y=1/x prostą
21 lut 11:21
OVDC: Jerzy całkę oznaczoną wynikiem miałem 17,5 − ln|3/2|
21 lut 11:53
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
0∫0.54xdx + 0.5∫3 |
| dx = [2x2] + [lnx] = |
| + ln6 |
| | x | | 2 | |
21 lut 12:09
OVDC: A można prosić o wyłumaczenie czemu ln6 , bo wychodził mi ln|3|+ln|1/2|

a wszedzie widzę że
jest ln|2| a nie 1/2
21 lut 12:32
Jerzy:
| | 3 | |
[lnx] w granicach 0.5 do 3 = ln3 − ln(1/2) = ln |
| = ln6 |
| | | |
21 lut 12:36