matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
try me
lol:
1
Wyznacz na podstawie definicji pochodną funkcji: f(x) =
x+1
21 lut 11:10
Leszek:
1
f(x) =
1+x
1
f(x+h) =
1+x+h
1
1
f '(x) = lim(
−
)/(h) = lim( −h)/[(h*(1+x)(1+x+h)] = .......,h→0 ⇒
1+x+h
1+x
−1
f '(x) =
( 1+x)
2
21 lut 11:35