Monotoniczność
OVDC: Miałem na egzaminie takie polecenie udowodnij że funkcji lnx4 jest monotoniczna (−inf,0), ale
jeśli chodziło o przedział x to przecież D:(o,inf), a jeśli chodziło o przedział wartości to
czy zasugerowanie wykresu, oraz podstawy logarytmu jest wystarczające i czy o to właśnie
chodziło? Wiem że dobrze by było jakbym też policzył monotoniczność, o ile właśnie o to
chodziło.
21 lut 11:08
ABC:
"Miałem na egzaminie takie polecenie udowodnij że funkcji lnx
4 jest monotoniczna"
"Wiem że dobrze by było jakbym też policzył monotoniczność, o ile właśnie o to chodziło."
nie wiem co bierzesz ale za silne dla ciebie to jest, wróć do jaboli
21 lut 11:24
wredulus_pospolitus:
'zasugerowanie wykresu' −−− a jak chcesz udowodnić, że 'zasugerowany' przez Ciebie wykres jest
poprawny?
D
f = (0, +
∞) ... a niby dlaczego

"policzył monotoniczność" −−− znaczy się, że co ?
21 lut 11:30
Jerzy:
f'(x) = 4lnx
f'(x) < 0 ⇔ x ∊ (−
∞ ;0) U (0;+
∞)
21 lut 11:31
21 lut 11:32
ABC:

Jerzy dla x<0
ln(x
4)=4ln (−x)
21 lut 11:36
wredulus_pospolitus:
Jerzy ... a nie szybciej jest:
x
1 < x
2 −> |x
1| > |x
2|
| | x1 | |
ln(x14) − ln(x24) = ln( |
| ) 4 > ln 1 = 0  |
| | x2 | |
21 lut 11:39
Jerzy:
@ABC ... oczywiście, pominąłem moduł .
@wredulus ....bardzo zgrabnie i z definicji
21 lut 11:44
Jerzy:
Pochodną też nieco "uprościlem" , ale bez wpływu na monotoniczność.
21 lut 11:48