geometria analityczna w przestrzeni
bezo: Napisać równanie kierunkowe prostej l przechodzącej przez punkt P
0 (3,4,1),prostopadłej do
| | ⎧ | x−y−2z−18=0 | |
| prostej k: | ⎩ | y−3z−6=0 | i równoległej do płaszczzny π: x+y−3z−7=0
|
21 lut 01:29
wredulus_pospolitus:
Prosta k jest wektorem normalnym płaszczyzny π1.
Przecięcie płaszczyzn π1 i π wskazuje prostą l1 która jest 'prawie' szukaną prostą ...
wystarczy tylko tak dobrać wyraz wolny, aby prosta l przechodziła przez punkt Po
21 lut 01:34
bezo: A dałbyś radę jakoś mi to rozpisać? Może to jest błahe dla Ciebie,ale mam problem akurat z tym
rozdziałem a łatwiej by mi było to ogarnąć gdyby było czarno na białym
21 lut 01:53
bezo: Pilnie tego potrzebuje na dzisiaj(noc jest jeszcze dłuuuga) i byłbym bardzo,bardzo wdzięczny
21 lut 01:55
wredulus_pospolitus:
Przykro mi, ale o tej porze nie będę się bawił w rozpisywanie geometrii
Jeszcze raz napiszę w punktach
1) prosta k jest wektorem normalnym
2) tworzysz płaszczyznę π1 której wektor normalny zapisałeś w (1)
3) wyznaczasz część wspólną (przecięcie się) płaszczyzn π i π1
4) prosta o takich współczynnikach kierunkowych musi przechodzić przez Po ... podstawiasz
współrzędne punktu i wyznaczasz wyraz wolny
5) Koooniec
21 lut 01:56
wredulus_pospolitus:
Za późno się obudziłeś z tym zadaniem ... ciesz się że w ogóle ktoś siedzi na tym forum o 2 nad
ranem
21 lut 01:57
Adamm:
wektor prostopadły do x+y−3y−7 = 0 to k = [1, 1, −3]
v = [x, y, z] − wektor równoległy do szukanej prostej
v•k = x+y−3z = 0
v•([1, −1, −2]x[0, 1, −3]) =
det
x y z
1 −1 −2
0 1 −3
=
x+3y+z = 0
x+3y+z = 0
x+y−3z = 0
⇒
y = −2z
x = 5z
np. z = 1
v = [5, −2, 1]
prosta
[5, −2, 1]t+[3, 4, 1], t∊R
21 lut 02:06
bezo: no trochę żałuję,że nie napisałem wcześniej. Może uda mi się jakoś to ogarnąć. Dzięki wielkie
za pomoc!
21 lut 02:09
Adamm:
licho nigdy nie śpi
21 lut 02:12