kąty w ostrosłupie
pabel: kąty proste w ostrosłupie czworokątnym prawidłowym
Czy ostrosłup czoworokątny, którego podstawą jest kwadrat, charakteryzuje się tym, że jego
krawędzie boczne tworzą z jednym z boków kwadratu kąt prosty?
20 lut 22:06
Mila:
Jeżeli jest prawidłowy czworokątny to nie.
20 lut 22:20
20 lut 22:24
pabel: wklejam zdj. bo nie wiem jak tu rysować.
20 lut 22:26
Mila:
Tak, jak na rysunku może być, ale to nie jest ostrosłup prawidłowy.
Co tam Ci się nie zgadza?
20 lut 23:53
Mila:
Napisz. Jutro pomogę, teraz idę już spać
20 lut 23:54
pabel: Dlaczego nie jest prawidlowy? W podstawie ma kwadrat
21 lut 01:03
wredulus_pospolitus:
ostrosłup PRAWIDŁOWY oznacza, że wszystkie ściany boczne tego ostrosłupa są takie same ...
czyli (m.in.) nachylone pod tym samym kątem do podstawy
21 lut 01:28
wredulus_pospolitus:
albo jak wolisz bardziej definicję:
ostrosłup prawidłowy posiada figurę foremna w podstawie, a rzutem jego wierzchołka jest
środek geometryczny podstawy (co oznacza to co napisałem powyżej)
21 lut 01:31
pabel: ok rozumiem
a dlaczego na rysunku kąty między wszystkimi krawędziami bocznymi a podstawą są proste a nie
tylko ta krawędź CD?
21 lut 11:29
wredulus_pospolitus:

wskaż mi miejsce gdzie jest podane na tym rysunku że kąt nachylenia ściany ABS do podstawy jest
równy 90
o
To samo pytanie dotyczy ściany BCS.
Po lewej rysunek tego ostrosłupa. Po prawej jego RZUT Z GÓRY.
Te wszystkie kąty proste (pomijając te dwa przy punkcie E) właśnie mówią nam o tym, że
wierzchołek S leży 'nad' wierzchołkiem D
21 lut 11:37
pabel: eh popieprzone to jakies
21 lut 12:33
pabel: i jak bede pisal mature to jak ja mam zczaic ze tutaj bedzie kat prosty, tutaj nie... a to
kluczowe w rozwiazywaniu zadan ze stereo
21 lut 12:33
wredulus_pospolitus:
Mamy końcówkę lutego ... jeżeli nie celujesz (a raczej nie celujesz) w 100% z matury to po
prostu na chwilę obecną ODPUŚĆ sobie geometrię i skup się na innych działach matematyki. Jak
je już dobrze opanujesz, wtedy siądź do geometrii i opanuj chociaż podstawy.
21 lut 12:41
Mila:
Już wyjaśniam.
21 lut 16:54
Mila:

SD⊥do płaszczyzny ABCD− z treści zadania⇔że SD jest prostopadłe do każdej prostej
leżącej w płaszczyźnie ABCD i przechodzącej przez punkt przebicia SD to znaczy pkt. D
Zatem:
1) SD⊥DC, SD⊥DA, SD⊥DB
2) W ΔSDA: z tw. Pitagorasa
|SA|
2=(2a)
2+a
2=5a
2
|SA|=a
√5
2)ΔSDA≡ΔCDS − bkb⇔|SC|=a
√5
3) W ΔSDB: |DB|=a
√2− przekątna kwadratu
|SB|
2=(2a)
2+(a
√2)
2=6a
2
|SB|=a
√6
4) Sprawdzamy jakim trójkątem jest ΔABS− z tw. odwrotnego do tw. Pitagorasa
Boki Δ: a, a
√5, a
√6
(a
√6)
2=? a
2+(a
√5)
2
6a
2=a
2+5a
2 , L=P ⇔ΔABS jest trójkątem prostokątnym,
największy kąt (90
o) leży naprzeciw najdłuższego boku
ΔSCB≡ΔSAB − bbb
5) AE⊥SB i CE⊥SB
|AE|=|CE|− to są wysokości opuszczone z kata prostego na przeciwprostokątną
Teraz pracuj samodzielnie.
21 lut 17:19