horner
zly horner: schemat hornera − czemu nie wychodzi
witam
mam takie rownanie :
x8−2x4+x2−2x+2
dlaczego w przypadku takiego rownania nie sprawdza sie schemat hornera?
20 lut 21:28
zly horner: jedynym miejscem zerowym takiej funkcji jest x=1
no i gdy wstawilem takiego x−a do hornera to wyzerowal sie przed wyrazem wolnym
20 lut 21:29
ABC:
a jaki był x w twoich obliczeniach?
20 lut 21:29
ABC:
1 0 0 0 −2 0 1 −2 2
1 1 1 1 1 −1 −1 0 −2 0
20 lut 21:35
zly horner: Czyli to, że zeruje się przed wyrazem wolnym nie ma znaczenia, jeśli zeruje się także i w
wyrazie wolnym... Tego nie wiedziałem.
Dzięki
20 lut 21:38
Mila:
x8+0*x7+0*x6+0*x5−2x4+0*x3+x2−2x+2
x=1
1 0 0 0 −2 0 1 −2 2
1 1 1 1 −1 −1 0 −2 0
x8−2x4+x2−2x+2=(x−1)*(x7+x6+x5+x4−x3−x2−2)
p(1)=1+1+1+1−1−1−2=0
x=1
1 1 1 1 −1 −1 0 −2
1 2 3 4 3 2 2 0
x8−2x4+x2−2x+2=(x−1)2*(x6 +2x5 +3x4 +4x3+3x2+2x+2)
20 lut 21:47
ABC:
można też było zacząć inaczej:
x8−2x4+1+x2−2x+1=(x4−1)2+(x−1)2=(x−1)2(x+1)2(x2+1)2+(x−1)2=(x−1)2
[(x+1)2(x2+1)2+1]
20 lut 21:55
zly horner: @ABC
rzeczywiscie, z tego hornera i tak nic by nie wyszło
a to co podales, okazuje sie, jest jedynym rozwiazaniem zadania (wykaz, ze x=1 jest jedynym
miejscem zerowym funkcji)
20 lut 22:36
ABC:
20 lut 22:36