.
sylwiaczek: w trapezie prostokatnym jedno z ramion ma dlugosc 2√6 i jest nachylone do podstawy pod katem
15 st. W trazpez ten wpisano okrag oblicz promien okregu i pole tego trapezu.
mam h= 2√6sin15
i nie wiem co dalej xd prosze o najlepiej cale zadanie bo na internecie sa rozwiazane w polowie
a wlasnie tego co nie wiem dalej to nie ma...
20 lut 20:39
the foxi:

b policzysz z trygonometrii
h+2
√6sin15=a+a+b − z własności czworokąta opisanego na okręgu
i teraz chyba nie problem
20 lut 20:47
Mila:

c=2
√6
a+b=2r+c −okrąg wpisany w czworokąt−
2r=2
√6*sin15
o
========
a+b=2r+c=3−
√3+2
√6
| | 3−√3 | |
PABCD=(3−√3+2√6)* |
| = |
| | 2 | |
=6−3
√2−3
√3+3
√6
===============
20 lut 21:07
Mila:
Sylwiaczek , jak zwykle , wrzuca zadania i cisza.
Coś to mi przypomina Blue na początku jej pracy na forum.
20 lut 23:56