parametr
a47: Wyznacz wszystkie wartości parametru k, dla których równanie k2x −1=x(3k−2)−k ma rozwiązanie w
zbiorze liczb rzeczywistych.
Mam problem ze zrozumieniem o co tak naprawdę chodzi.Widziałem już rozwiązania, gdzie wyłącza
się x przed nawias i dalej liczy, ale ja potraktowałem to jako równanie kwadratowe i jako
odpowiedź dałem, że rozwiązanie istnieje gdy Δ=0, w końcu wtedy rówanie ma jedno
rozwiązanie.Dlaczego tak jest źle?
20 lut 19:42
Jerzy:
To jest równanie liniowe.
20 lut 20:22
a47: xd
20 lut 20:48
Mila:
Takie równanie masz?
k2*x −1=x*(3k−2)−k
20 lut 21:26
a47: pomyliłem k2, że wskazuje na równanie kwadratowe, my fault
20 lut 21:37
Mila:
To teraz licz na nowo
20 lut 21:48