Matura skala Richtera
Prelinkaaa: Wielkość trzesienia zuemi M (wyrazona w stopniach skali Richtera) mozna obliczyc w przyblizeniu
ze wzoru M= 0,67log E−7,9 gdzie E jest wyrazona w ergach energia trzesienia zuemi w hwgo
epicentrum. W obliczeniach przyjmij ze log2,5 wynisi 0,4.
Wartosc kaloryczna 100−graniwego opakowania chipsow ziemniaczanych to okolo 2,5*1013ergow.
Gdyby taka energie mialo trzesienie ziemi w jego epicentrum to wielkosc tego trzesienia ziemi
w skali Richtera bylaby rowna:
A) 1,007 stopni
B) 1,078 stopni
C) 1,18 stopni
D) 1,78 stopni
20 lut 19:28
ABC:
Prelinka , ponieważ log(a*b)=log a + log b, to mamy:
M=[0.67 log (2.5*1013)] −7.9 =[0.67 (0.4+13)]−7.9=8.978−7.9=1.078
20 lut 21:11