Dla jakich wartości parametrów...?
szymeq: | | 3 | | 4 | |
Dla jakich wartości parametru m (m∊ R) równanie |
| = |
| ma rozwiązanie ujemne? |
| | 2x−m | | mx−8 | |
| | 2 | |
Odp: m∊(−∞,4)∪(−4, 2 |
| ) ∪(6, +∞) |
| | 3 | |
20 lut 18:57
szymeq: Skąd w odpowiedzi środkowa cześć rozwiązania

?
20 lut 19:04
chyba: w tym pierwszym nawiasie to powinno być tak w ogóle −4 chyba
20 lut 19:07
szymeq: tak
20 lut 19:10
wredulus_pospolitus:
m = −4 odpada ze względu na założenia zapewne (czyli 2x−m ≠ 0 oraz mx−8 ≠ 0)
20 lut 19:10
Mila:
2x−m≠0 i mx−8≠0
3mx−24=8x−4m
3mx−8x=24−4m
x*(3m−8)=24−4m
(24−4m)*(3m−8)<0
| | 8 | |
(6−m)*(m− |
| <0 parabola skierowana w dół |
| | 3 | |
Sprawdzamy dla jakich m zachodzą równosci:
2x=m i mx=8
| | 24−4m | | 24−4m | |
2* |
| =m i m* |
| =8 po rozwiązaniu wykluczymy |
| | 3m−8 | | 3m−8 | |
z D
r wyznaczone wartości m.
48−8m=3m
2−8m i 24m−4m
2=24m −64 i (1)
3m
2=48 ⇔m
2=16 i −4m
2=−64 ⇔m
2=16
(2) m=4∉D (wg 1) lub m=−4
| | 8 | |
(1 i 2) m∊(−∞,−4)∪(−4, |
| )∪(6,∞) |
| | 3 | |
=================================
20 lut 19:21