wielomiany
Karol: Udowodnij, że jeżeli wielomian W(x) = x3 + px + q ma trzy różne pierwiastki, to p jest liczbą
ujemną
zrobiłem tak
w(x)= (x−a)(x−b)(x−c)
W(x) = x3 −(a+b+c)x2+(ab+bc+ac)x−abc
zatem
(1) a+b+c= 0 i (2) ab+bc+ac=p i (3) abc= −q
aby warunek (1) i (2) był spełniony dwa rozwiązania muszą być dodatnie, a jedno ujemne, np,
a,b>0 i c<0, oraz c>a+b
zatem ab+bc+ac < 0 czyli p<0
czy takie rozwiązanie i rozumowanie jest poprawne?
20 lut 16:38
Karol: 3 linijka od dołu *** c=a+b
20 lut 16:39
Karol: *c=−(a+b)
w końcu dobrze
20 lut 16:40
ABC:
jeżeli wielomian x3+px+q ma 3 różne pierwiastki rzeczywiste to nie może być funkcją ściśle
rosnącą,
a jego pochodna wynosi 3x2+p , więc gdyby p≥0 to pochodna ma stały znak i sprzeczność
20 lut 16:56
Karol: o, ciekawe spojrzenie

a moje jest poprawne?
20 lut 16:57
ABC:
do momentu gdy piszesz warunki (1) (2) (3) jest ok, ale potem coś podejrzane
20 lut 16:59
PW: Dowód mógłby przebiegać następująco:
Równość
a+b+c=0
mnożymy kolejno przez a, b oraz c:
ab+b2+bc=0
ac+bc+c2=0
a2+ab+ac=0
a następnie dodajemy stronami te trzy równości uzyskując
2ab+2bc+2ac + (a2+b2+c2) = 0
2(ab+bc+ac) = − (a2+b2+c2)
Prawa strona ujemna, więc i lewa ujemna.
20 lut 16:59
ABC:
PW dobrze gada

a tak w ogóle warunkiem równoważnym na 3 różne pierwiastki rzeczywiste jest:
( p<0 jest tylko warunkiem koniecznym)
20 lut 17:04