prostokąty
nicol: Mam takie zadanka
prostokąt o polu 4,8dm2 został podzielony na trzy części w stosunku 1,25:3:5,75. Oblicz pole
każdej z części
i drugie zadanie
mam prostokąt o bokach a=y+4 i na rysunku jest napisane że bok naprzeciwko tego a ma długość
2x+3,
drugi krótszy bok ma długość b=2x+y i na tym rysunku jest że bok naprzeciwko tego b ma długość
x+2y
nie wiem o co chodzi a mam obliczyć pole prostokąta
bardzo proszę jak możecie to pomóżcie
20 lut 15:42
konrad:
1,25x+3x+5,75x=4,8
obliczasz i potem wstawiasz do 1,25x itd.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
P=a*b
więc masz
P=(y+4)(2x+y)
P=(2x+3)(x+2y)
rozwiązujesz układ równań
20 lut 15:45
PW: Sformułowanko pierwszego zadanka kiepściutkie. Co to znaczy prostokąt "podzielony na trzy
części w stosunku"?
20 lut 15:48
ABC:
w prostokącie przeciwległe boki muszą być równej długości
czyli y+4=2x+3 i 2x+y=x+2y
z tych równań mamy y=2x−1 i y=x
2x−1=x, x=1 więc y=1 , boki prostokąta mają długość 3,5 pole 15 jednostek
20 lut 15:50
konrad: sorry za ten układ, przekombinowałem
20 lut 15:53
nicol: PW sorry ale tak było napisane w książce........nie ja tak sformułowałam to zadanie......
20 lut 15:54
PW: No to powiedz jak to rozumiesz − co zostało podzielone w stosunku 1,25 : 3 : 5,75 ?
20 lut 15:56
20 lut 16:05
ABC:
proszę bardzo, jak będziesz jeszcze miała problemy to pisz śmiało
20 lut 16:10
PW:

Jesteś przeczulona, gdzie ci dogaduję?
Zgłosiłem uwagę na temat sformułowania zadania, właśnie dlatego że jest nieprecyzyjne.
Zamiast podjąć dialog odąsałaś się.
Odpowiedz − czy mógłby to być podział taki jak na rysunku?
20 lut 16:13
nicol: ABC

dziękuję za wytłumaczenie
20 lut 16:16
nicol: PW sorry ale nie wiem jak to ma być podzielone, nie jestem z tych co się dąsają po prostu
ryczeć mi się chce.... , bo nie wiem jak to zrobić chce mi się płakać a nie dąsać
może trzeba to podzielić w takim stosunku na podobne prostokąty
nie wiem jestem głupia,,,,
20 lut 16:20
ABC:
nicol te zadania z podręcznika czy nauczycielka kserówki daje?
20 lut 16:24
nicol: z podręcznika
20 lut 16:25
nicol: ABC a możesz zobaczyć czy rozwiązanie Konrada do pierwszego zadania jest dobre?Prosze
20 lut 16:27
20 lut 16:29
nicol: to o tym podziale prostokąta
20 lut 16:29
ABC:
jest dobre
20 lut 16:29
20 lut 16:31
PW: Dlatego miałem pretensję do autora zadania. Powinno być powiedziane:
Prostokąt o polu 4,8 dm2 został podzielony na trzy części, których pola pozostają w
stosunku 1,25:3:5,75.
Oblicz pole każdej z części.
Rozwiązujący nie ma sie zastanawiać nad sposobem podziału, może być i taki jak na rysunku z
16:30, byle
(pole A) : (pole B) : (pole C) = 1,25 : 3 : 5,75.
Oznacza to, że (pole A) = 1,25x, (pole B) = 3x, (pole C) = 5,75x dla pewnej dodatniej kiczby
x.
Rozwiązanie polega na ułożeniu równania:
1,25x+3x+5,75x = 4,8
i rozwiązaniu
10x=4,8
x=0,48,
a następnie policzeniu
(pole A) = 1,25x = 1,25•0,48
(pole B) = 3x = 3•0,48
(pole C) = 5,75x = 5,75•0,48.
20 lut 16:45
nicol: A mogę mieć jeszcze jedną prośbę
takie zadanie
Adam jest o 11 lat starszy od Karola. Kiedy Karol osiągnął połowę swoich lat, to Adam miał 27
lat. Proszę jak Możecie pomóc........
20 lut 16:47
6latek: Tresc zadania jest niepelna
20 lut 16:49
Jerzy:
27 − 11 = 16
2*16 = 32
20 lut 16:50
Jerzy:
I jeszcze 32 + 11 = 43
20 lut 16:51
nicol: PW dzięki ale już to zrobiłam,bo Konrad mi to wytłumaczył a ABC sprawdził, ale mimo wszystko
bardzo CI dziękuję do miłego
20 lut 16:51
Adamm:
a = k+11
a−k/2 = 27
k = 32, a = 43
20 lut 16:52
nicol: 16− różnica wieku
32− wiek Karola
43 Wiek Adama czy tak?
20 lut 16:54
20 lut 16:58
Jerzy:
16,to połowa wieku Karola.
20 lut 17:01