matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
układ równań różniczkowych
mich:
Witajcie, chciałbym poprosić o pomoc w rozwiazaniu układu równań różniczkowych :
⎧
x'+x+5y=0
⎩
y'−x−y=0
20 lut 13:34
jc:
x' = −x − 5y y' = x + y x'' = −x'−5y' = −x' − 5(x + y) = −x' − 5x − 5y = −x' − 5x + x' + x = − 4x x = A cos 2t + B sin 2t
1
y = −
(x+x')=... (sam wstaw)
5
20 lut 14:48