.
mod: Uzasadnij, że poniższy ciąg jest zbieżny do 0.
Proszę o pomoc
20 lut 13:04
student: tego sie nie da zrobić
20 lut 13:13
mod: Dlaczego?
20 lut 13:14
Maciess: Wydaje mi sie ze wystarczy pokazac ze (n!)2<(2n)!
20 lut 13:32
ABC:
widziałem kiedyś taki fikuśny sposób rozwiązania tego:
rozważmy szereg ∑
n=1∞a
n Z kryterium D'Alemberta jest on zbieżny, więc jest spełniony
warunek konieczny zbieżności szeregów, czyli lim
n→∞a
n=0
20 lut 14:19
jc:
| | 1 | | 2 | | n | | 1 | |
an = |
| |
| ... |
| < |
| →0 |
| | n | | n+1 | | 2n | | 2n | |
20 lut 14:52