Dowód
Kasia: Proszę o pomoc przy wykazaniu, że
3√24 + 3√24 + 3√24 + 3√24... = 3.
nie wiem czy dobrze widać ale jest to ciąg 2413 + 2419 + 24127...
20 lut 11:05
PW: A to już sama odpowiedziałaś − jest to ciąg geometryczny o ilorazie q=..., wzór na sumę jest
znany.
20 lut 11:08
PW: Nie, coś mi sie zdawało.
Treść zadania też pewnie inna, Każdy pierwiastek trzeciego stopnia zawiera wszystkie następne?
Wtedy byłoby
x = 3√24+3√24+3√24+...
x3=24+x
x = 3
20 lut 11:44
Kasia: ok, q=(124)29, ale nie mogę sobie poradzić z wykazaniem równości
20 lut 11:45
Kasia: O tak! Jasne, dziękuję!
20 lut 11:46
wredulus_pospolitus:
A na przyszłość Kasiu
√2 + √2 ≠ √2 +
4√2 
a własnie coś takiego napisałaś
20 lut 11:54
Kasia: Wiem, to działa tylko z mnożeniem i dzieleniem, chciałam żeby było widać że to są pierwiastki
pod pierwiastkami. Miało być prościej, a chyba jeszcze bardziej zagmatwałam
20 lut 12:25