Funkcja kwadratowa
Prelinkaaa: Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=ax2+bx+c, która jest dodatnia dla x € (0,6), a jej
największa wartość wynosi 18. Oblicz współczynniki a,b,c.
20 lut 01:36
Bleee:
Co wiemy z treści zadania:
1) Skoro f(x) jest większa od 0 dla skończone o przedziału to znaczy że ramiona skierowane do
dołu, czyli a<0
2) Skoro f(x) jest większe od 0 dla x∊(0,6) to miejsca zerowe to x=0 i x=6, więc można zapisać
f(x) =a*(x−0)(x−6)
3) w takim razie wierzchołek jest w połowie odległości pomiędzy miejscami zerowym czyli w x=3
4) największą wartość funkcja przyjmuje w wierzchołku więc f(3) = 18, podstawiamy do wzoru
funkcji aby wyznaczyć a
Wystarczy jeszcze tylko wymnozyc tak aby móc podać wartości parametrów b i c
20 lut 08:24
Tadeusz:
albo z kanonicznej
f(x)=a(x−3)
2+18 Punkt (0, 0) nalezy do wykresu funkcji, zatem:
0=9a*+18 ⇒ a=−2 itd
20 lut 10:22
Prelinkaaa: Dziękuję
20 lut 14:14