Oblicz po ilu dobach
Prelinkaaa: W ramach eksperymentu naukowego udało się wyhodować 10 sztuk pewnej bakterii, której liczba
podwaja się w ciągu doby. Wyznacz wzór funkcji N(t) opisujący liczbę bakterii po czasie t(t−
oznacza liczbę dób). Oblicz po ilu dobacz liczba bakterii przekroczy 10 tysięcy. Proszę też o
wytłumaczenie
20 lut 01:02
chyba: N(t) =10*2t
20 lut 01:08
iteRacj@:
Łatwo jest zrozumieć, skąd wziął się taki wzór.
Na poczatku jest 10 bakterii, codziennie przybywa drugie tyle.
10 → (+1 dzień) → 20 → (+1 dzień) → 40 → (+1 dzień) → 80 → (+1 dzień) → ...
Zapisując inaczej:
10 → (+1 dzień) → 10*2 → (+1 dzień) → 10*2*2 → (+1 dzień) → 10*2*2*2 → (+1 dzień) → ...
10 → (+1 dzień) → 10*21 → (+1 dzień) → 10*22 → (+1 dzień) → 10*23 → (+1 dzień) → ...
czyli 10*2t jeśli przez t oznaczymy liczbę dni obserwacji tej kolonii bakterii.
20 lut 08:04
iteRacj@:
Można też skorzystać ze wzoru na kapitał początkowy, który jest w tablicach maturalnych.
u nas
K − szukana ilość bakterii po t dniach
K
o − początkowa ilość bakterii czyli 10
(1+1) − bo przybywa drugie tyle bakterii
t − ilość dni obserwacji tej kolonii
K=10*(1+1)
t=10*2
t
20 lut 08:12
Prelinkaaa: Bardzo dziękuję
20 lut 15:25