W okrąg wpisano trójkąt równoboczny
100onmywrist: W okrąg o równaniu x
2 +y
2 −12x −8y +32 =0 wpisano trójkąt równoboczny, którego jednym z
wierzchołków jest punkt p(2,6). Wyznacz pozostałe boki tego trójkąta
Przekształciłem równanie okręgu i wznaczam z niego środek S(6,4) oraz promień r=2
√5.
Skorzystałem ze wzoru, że R=2/3H, wyliczyłem, że h =3
√5, a=2
√15,
tu się zaczynają schody, kombinowałem i wyznaczyłem prostą przechodzącą przez punkt O i S i na
pewno przez punkt A który jest środkiem przeciwległego boku y =−1/2x+7 i podstawiłem to jako
współrzędną Y we wzorze na długość odcinka PA. wychodzą niemiłe wyniki, więc z góry zakładam,
że to źle. jakies wsazówki?