dlaczego zle wyszlo
zly wynik: dlaczego zly wynik
https://matematykaszkolna.pl/strona/3001.html
witam, nie mam pojecia czemu wychodzi mi inny wynik niz jest w odp
AB=8
AK=4
KB=4
obliczmy CK czyli wysokosc
sin30
=CK/4
CK=2
mamy wysokość, mamy połowę podstawy, zatem policzmy ramię AC=BC
4
2+2
2=
√20=2
√5
Mamy wszystkie boki i wszystkie kąty, zatem można zacząć obliczać środkową AD
z tw cosinusow :
AD
2=DB
2+AB
2−2DB*AB*cos30
AD
2=69−8
√15
AD=
√69−8√15
| | 4√21 | |
a poprawny wynik to AD= |
| |
| | 3 | |
19 lut 21:52
zly wynik: a dobra
xddddd
sin 30 to nie jest CK/4
19 lut 21:58
zly wynik: a co jak na maturze mnie cos takiego spotka?
matko boska
19 lut 21:58
ICSP: źle obliczone CK, a konkretnej zła funkcja trygonometryczna została przyjęta.
19 lut 21:59
Marek Jurek: "sin30=CK/4"
19 lut 21:59
zly wynik: tg 30 = ck/4
potem juz jest git
19 lut 21:59