Zbadaj zbieżność bezwzględną i warunkową (z objaśnieniami) szeregu
.: Zbadaj zbieżność bezwzględną i warunkową (z objaśnieniami) szeregu
(pomijam zapis przy ∑ dla n=1 do
∞)
Badam zbieżność bezwzględną szeregu czyli zbieżność szeregu modułów
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∑|bn|=∑|(−1)n+1* |
| |=∑ |
| ~∑ |
| − szereg harmoniczny α=1 |
| | √n2+3 | | √n2+3 | | n | |
rozbieżny
Stosuję kryterium porównawcze
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ≥ |
| = |
| = |
| * |
| − szereg harmoniczny α=1 |
| √n2+3 | | √n2+n2 | | √2n | | √2 | | n | |
rozbieżny
| | 1 | | 1 | |
Ponieważ szereg ∑ |
| jest rozbieżny to szereg ∑ |
| |
| | √n2+n2 | | √n2+3 | |
19 lut 21:42
.: Ups, zaraz dokończę
19 lut 21:42
.: (...) też jest rozbieżny
| | 1 | |
Zatem szereg ∑(−1)n+1* |
| nie jest zbieżny bezwzględnie. |
| | √n2+3 | |
Badam zbieżność warunkową tego szeregu, ponieważ szereg ten jest przemienny to stosuję
kryterium Leibnitza.
1) ∀n∊N b
n+1−b
n =
| | 1 | | 1 | | √n2+3−√(n2+3)+2n+1 | |
|
| − |
| = |
| <0 |
| | √(n+1)2+3 | | √n2+3 | | (n2+2n+4)(n2+3) | |
⇒ b
n+1 < b
n
Zatem ciąg b
n jest malejący
| | 1 | | 1 | |
2) lim(n−>∞) bn = 0 ⇔ lim(n−>∞) |
| =lim(n−>∞) |
| =lim(n−>∞) |
| | √n2+3 | | n√1+(3/n2) | |
| | 1 | |
Założenia kryterium Leibnitza są spelnione, zatem szereg ∑(−1)n+1* |
| jest |
| | √n2+3 | |
zbieżny warunkowo.
Czy powyższe rozwiązanie jest poprawne?
19 lut 21:50
.: Ktokolwiek?
19 lut 22:39
b.: Tak, poprawne.
To, że (bn) jest malejący można pokazać prościej: bn+1 < bn, bo w bn+1 jest większy
mianownik (i licznik 1).
19 lut 22:42
ICSP: Jakoś ta równość w badaniu monotoniczności mi nie pasuje.
19 lut 22:45
ICSP: Chyba, ze brakuje pierwiastka w mianowniku ?
19 lut 22:45
.: Oj bo tam pod pierwiastkiem jest całe wyrażenie, w sensie to powinno wyglądać tak:
| 1 | | 1 | |
| a jest tak: |
| |
| √(n+1)2+3 | | √(n+1)2+3 | |
No i tam pod koniec oczywiście powinno wyglądać wyrażenie o tak:
| √n2+3−√(n2+3)+2n+1 | |
| <0 |
| √(n2+2n+4)(n2+3) | |
19 lut 22:51
ICSP: W takim razie jest dobrze
19 lut 23:12