Zadanie z nierównością średnich
LOL ALE PADAKA: Wykaż, że jeżeli x
1,x
2 .... x
n to liczby rzeczywiste dodatnie takie, że x
1*x
2*...*x
n=1;
to (1+x
1)+(1+x
2)+...(1+x
n) ≥2
n
19 lut 21:00
Leszek: Rozpisz :
1+x1 ≥ 2 √x1
1+x2 ≥ 2 √x2
.
.
1+xn ≥ 2 √xn
Wniosek !
19 lut 21:06
Marek Jurek: chyba źle przepisana treść
x1=x2=x3=1
(1+1)+(1+1)+(1+1)=6<23=8
19 lut 21:07
LOL ALE PADAKA: @Marek Jurek dobrze przepisana. tam jest normalnie mnożenie
19 lut 21:15
Marek Jurek: 21:00 jest dodawanie pomiędzy nawiasami , z mnożeniem idzie tak jak mówi Leszek
19 lut 21:16
Leszek: Chyba powinno byc mnozenie : (1+x1)*(1+x2)....(1+xn) ≥ 2n ? ?
19 lut 21:18