Geometria analityczna - koło
kasiaba: Dane są funkcje f(x)= 2x+1 i g(x)= −2x2 −2x + 1. Wyznacz zbiór tych liczb r, dla których
wszystkie punkty wspólne wykresów funkcji f i g należą do koła o środku w punkcie S = (1, −1)
i promieniu długości r.
19 lut 20:31
wredulus_pospolitus:
1) wyznaczamy punkty wspólne
2) wyznaczamy odległość każdego z tych punktów do punktu S
3) wyciągamy wnioski z punktu (2)
19 lut 20:35
Leszek: −2x2 −4x = 0 ⇔ −2x( x+2)=0 ⇒ x=0 lub x= −2
Chyba cos brakuje w tresci zadania ?
19 lut 20:38
wredulus_pospolitus:
Leszek ... dlatego napisałem: 3) wyciągamy wnioski z punktu (2)
19 lut 20:41
kasiaba: Dziękuję
20 lut 09:00
The Final Cut:
20 lut 16:59