1 | 1 | |||
Jak rozwiązać nierówność Re | ≤ | ? | ||
z+1 | 4 |
1 | 1 | 1 | (x+1) − iy | ||||
= | = | * | = | ||||
z+1 | (x+1) + iy | (x+1) + iy | (x+1) − iy |
(x+1) − iy | ||
= | ||
(x+1)2 + y2 |
1 | ||
więc Re | = .... | |
z+1 |
1 | 1 | 1 | |||
+ | ≤ | ||||
z+1 | z* +1 | 2 |
2+z+z* | 1 | ||
≤ | |||
(1+z)(1+z*) | 2 |
(x+1) | |
bo wyciągamy cześć rzeczywistą z ułamka | |
(x+1)2+y2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |