Oblicz pochodną f(x)=tg*4^(1/4) oraz obliczyć pochodną tg^4 *p{4}
Andrzej: Oblicz pochodną f(x)=tg*4(1/4) oraz obliczyć pochodną tg4 *√4
19 lut 20:15
Andrzej: i teraz mam dylemat z którego wzoru skorzystać , czy ze wzoru na złożenie pochodnych ?
19 lut 20:16
konrad: zapisz porządnie te funkcje, bo jak na razie nie mają sensu...
19 lut 20:19
Andrzej: nie pozwala mi na to mi te forum tzn.nie moge wpisać pierwiastku czwartego zstopnia z
czterech.O to ci chodzi ? czy chodzi o to ,że ta funkcja jest bezsensu ponieważ nie ma w niej
nigdzie X ?
19 lut 20:21
Jerzy:
f(x) = tg
4x*
√4
| | 1 | |
f’(x) = √4*4tg3x* |
| |
| | cos2x | |
19 lut 20:22
Jerzy:
Przestań pier.....ć, tylko napisz wzór funkcji.
19 lut 20:24
Andrzej: Jerzy skąd ten X się wziął i z jakich wzorów na pochodne korzystałeś ?
19 lut 20:24
konrad: @Andrzej o to że nie ma x
a z i tego co piszesz, to funkcja ma wyglądać jeszcze inaczej...
19 lut 20:27
konrad: czy chodziło Ci o f(x)=tg(x) * 4√4 ?
19 lut 20:28
konrad: czy może f(x)=tg(x4√4) ?
19 lut 20:28
Andrzej: prawdopodobnie o to po prostu mój największy problem był w tym ,że źle zadanie napisane
dostałem w sensie ,że bez X dlatego napisałem na forum ,żeby się dowiedzieć czy ta funkcja bez
X ma jakikolwiek sens ale chyba nie ma.
19 lut 20:30
Andrzej: Dobra nie ważne policzę pochodne z tych funckji co ty mi napisałeś.
19 lut 20:31
konrad: tzn. z matematycznego punktu widzenia to ma sens, jeżeli to jest f(x)=tg (jakaś liczba bez x)
ale to było za proste
19 lut 20:34
Andrzej: Dobra to policzyłem pochodną z f(x)=tg(x) * 4√4 skorzystałem ze wzoru na złożenie funkcji i
wyszło mi tak f(x)'=(4√4)'*tg(x)*tg'*x
f(x)'=4√4*ln4*tg(x)*1cos2x . Dobrze czy nie dobrze ? co pokiełbasiłem
19 lut 20:47
Jerzy:
Skąd ln4 ?
19 lut 20:53
konrad: pokiełbasiłeś
(c*f)'=c*f'
więc w tym przypadku masz 4√4 * (tg (x))'=....
19 lut 20:55
Andrzej: już was nie męczę samemu to zrobie może dobrze może źle jak to mówią masz łeb i chuj to
kombinuj
19 lut 21:14
Jerzy:
Na początku poprosiłeś o policzenie pochodnej dwóch różnych funkcji, ale nie podałeś ani jednej
z nich.Ja znam pocochodną funkcji: y = cyrk i y’ = namiot.
19 lut 22:24