Rozkład na czynniki
LOL ALE PADAKA: Wiedząc, że (a−b)3+(b−c)3+(c−a)3=1707 oblicz (a−b)(b−c)(c−a)
19 lut 20:04
wredulus_pospolitus:
oznaczmy:
x = a−b
y = b−c
z = c−a
zauważmy:
(x+y+z)
3 = ( a−b + b−c + c−a )
3 = 0
3 = 1
a więc:
1 = (x+y+z)
3 =
x3 + y3 + z3 + 3x
2y + 3x
2z + 3xy
2 + 3y
2z + 3xz
2 + 3yz
2 +
6
xyz
pozostaje jedynie wyznaczyć: 3x
2y + 3x
2z + 3xy
2 + 3y
2z + 3xz
2 + 3yz
2
3x
2y + 3x
2z + 3xy
2 + 3y
2z + 3xz
2 + 3yz
2 =
= 3xy(x+y) + 3xz(x+z) + 3yz(y+z) = 3(a−b)(b−c)(a−c) + 3(a−b)(c−a)(c−b) + 3(b−c)(c−a)(b−a)
hmmm ... wygląda 'znajomo' nie sądzisz

DOKOŃCZ SAMODZIELNIE
LOL
19 lut 20:16
Marek Jurek: a−b=x b−c=y c−a=z to wtedy x+y+z=0 , x3+y3+z3=1707, trzeba znaleźć xyz
19 lut 20:17
LOL ALE PADAKA: Chyba jednak niczego znajomego w tej ostatniej linijce wzoru nie widzę

mam teorię, że jak
wymnożę te wszystkie nawiasy to wyjdzie mi to samo co by wyszło z (a−b)
3 + (b−c)
3+...=1707
ale to zajebiscie dużo roboty a wierze, że na pewno da się to zrobić łatwiej tylko trzeba
dojrzeć to ,,coś"
19 lut 20:46
wredulus_pospolitus:
3(a−b)(b−c)(a−c)
to PRAWIE
3(a−b)(b−c)(c−a) <−−− czyli 3krotność 'tego co szukasz'
analogicznie pozostałe składniki
19 lut 20:47
LOL ALE PADAKA: Już chyba to coś zauważyłem. Przynajmniej tak mi się wydaje
19 lut 20:48
LOL ALE PADAKA: Mowa o wyłączeniu minusa i pięknie wszystko pasuje
19 lut 20:49
LOL ALE PADAKA: I ostatecznie wychodzi 1707 − 9 xyz + 6xyz = 1
−3 xyz= − 1706
xyz = 568.666
Odpowiedz to 569 i teraz nvm czy jest błąd gdzieś czy podali w zaokrągleniu. Chociaż w
poleceniu nic o zaokrąglaniu nie pisali
19 lut 20:53
Marek Jurek: a co to za sztuczka 20:16 z tym 03=1?
19 lut 20:54
wredulus_pospolitus:
źle mi się napisało
19 lut 20:55