TrygonometriA
Kotek_Salem: 3sin2x−cos2x=0
Po przekształceniach
Sin2x=1/4
Sinx=1/2 lub sinx=−1/2
X=π/6, 5π/5 +2kπ lub 7π/6, 4π/3 +2kπ
W odp jest tylko X=π/6, 5π/5 +2kπ
?
19 lut 17:47
Kotek_Salem: Up
19 lut 18:03
Jerzy:
A skąd masz: 5π/5 ? Przecież to jest π.
19 lut 18:04
Kotek_Salem: Blad w przepisywaniu powinno byc 5π/6
19 lut 18:06
Kotek_Salem: Bump
19 lut 18:25
janek191:
19 lut 19:23
Mariusz:
3sin
2x−cos
2x=0
2sin
2x+sin
2x−cos
2x=0
1−cos(2x)−cos(2x)=0
1−2cos(2x)=0
1=2cos(2x)
| | π | | π | |
2x= |
| +2kπ ⋁ 2x=− |
| +2kπ , gdzie k∊ℤ |
| | 3 | | 3 | |
20 lut 16:24