Trygonometria
Kotek_Salem: rozwiąż równanie
|2sin3x−3|=4
2sin3x−3=4 dla x≥0 i 2sin3x−3=−4 dla x<0
Rozwiazuje ale w odp jest inaczej. Moglby ktos
Krok po koku łopatologicznie wytłumaczyc?
19 lut 16:33
konrad: pokaż co Tobie wychodzi
19 lut 16:43
Kotek_Salem: x=7/18π+2/3kπ i 11/18π +2/3kπ jest dobrze tylko nie rozumiem po co ta wart bezwzgl
Ale juz np ten przyklad |1−√2sinx|=2 wychodzi mi x= π/3 +2kπ i x=2/3π+2kπ oraz x=−5π/4 +2kπ i
x=−π/4 +2kπ
Nie wiem czemu te 2 pierwsze rozwiazania sie odrzuca
19 lut 16:51
Kotek_Salem: Up
19 lut 16:58
Bleee:
Przecież powyzsze równanie ma rozwiązanie tylko gdy:
|2sin(3x) − 3| = 4 ⇔ sin(3x) = − 1/2
19 lut 17:00
Bleee:
A drugie równanie ma rozwiązania jedynie dla sinx = − √2/2
19 lut 17:01
Kotek_Salem: To juz wiem ale w tym drugim zadaniu odrzucamy te rownania?
19 lut 17:01
Bleee:
Ich w ogóle nie powinno być. Dla takiego x masz sinx =1/2... Podstaw do rownania i zobacz że
się nie zgadza
19 lut 17:02
Bleee:
Ich w ogóle nie powinno być. Dla takiego x masz sinx =1/2... Podstaw do rownania i zobacz że
się nie zgadza
19 lut 17:03
Bleee:
Tfu sinx =√3/2 co już w ogóle nic nie daje
19 lut 17:03
Kotek_Salem: No ale sinx osiaga √3/2 dla x=π/3?
19 lut 17:06
Kotek_Salem: 1−√2sinx=−2
Sinx=3/√2
19 lut 17:10
Kotek_Salem: Prosze o wytłumaczenie
19 lut 17:14
Kotek_Salem: Up
19 lut 17:21
konrad: wracając do Twojego pierwszego postu, rozwiązujesz tylko 2sin3x−3=−4 i koniec
19 lut 17:23
Bleee:
A kiedy sinx = 3/
√2 > 1
19 lut 17:25
Kotek_Salem: To wiem ale czemu |1−√2sinx|=2
1−√2sinx=2 lub 1−√2sinx=−2
X=−π/4, 5/4π +2kπ lub sinx =3/√2 czemu to odrzucamy
19 lut 17:27
konrad: a jaki jest ZW sinx ?
19 lut 17:28
Kotek_Salem: <−1,1>
19 lut 17:29
Kotek_Salem: Blee jak mozesz tonwytlumacz mi ta wart bezwzgl bo nie kumam
19 lut 17:29
konrad: tak <−1,1>, więc jak sin x może przyjąć wartość 3/√2 ?
19 lut 17:32
Kotek_Salem: Ale ze mnie gapa xd ciagle bralem pod uwage √3/2 xd sorki za zamieszanie
Dzieki za pomoc
19 lut 17:34