Obliczyć promień kuli opisanej na otrzymanym w ten sposób wielościanie.
chcezdac: Z czworościanu foremnego odcięto 4 naroża w kształcie przystających do siebie
| | a | |
czworościanów foremnych o krawędzi |
| . Obliczyć promień kuli opisanej na |
| | 3 | |
otrzymanym w ten sposób wielościanie.
19 lut 16:26
wredulus_pospolitus:

położenie środka figury się nie zmieniło −−− nadal będzie to także środek kuli opisanej na tej
figurze.
Wyznacz ogledłość środka do któregokolwiek z krawędzi (masz zaznaczone na rysunku)
19 lut 16:53
wredulus_pospolitus:
oczywiście ta figura trochę inaczej wygląda, ale już nie chciało mi się tego poprawiać
19 lut 16:53
Mila:

Rysunek do podpowiedzi kolegi
19 lut 19:11
Bleee:
Ach... Czworoscian, a ja o sześcianie myślałem
19 lut 19:32
chcezdac: Dziękuję za podpowiedzi, oczywiście zadanie rozwiązałem.
Podpowiedź dla innych: Promień kuli opisanej na ostrosłupie
wynosi 3/4H
H=a*√63.
cos=a*√63
Korzystamy z twierdzenia cosinusów na boki: R,a*√64,a*13,R.
22 lut 00:46
chcezdac: Pomyłka: cos=√63
22 lut 00:47