prawdopodobieństwo
rachpraw: Wiedząc, że zdarzenia M i N są zdarzeniami tej samej przestrzeni Ω zdarzeń elementarnych oraz,
że P(M)=P(N)=2P(M ∩ N) i P(M U N) = 0,6 oblicz:
a) P(M ∩ N)
b) P(M)
c) P(M' ∩ N')
d) P(M ∩ N')
Mogę prosić o pomoc? Wystarczy chyba rysunek w jaki sposób to wygląda. Nie jestem w stanie
sobie tego wyobrazić...
19 lut 15:12
wredulus_pospolitus:
a) P(MuN) = P(M) + P(N) − P(MnN) = 5P(MnN) −> P(MnN) = 0.12
b) P(M) = 0.24
c) d) zrób już samodzielnie
19 lut 15:46
wredulus_pospolitus:
poprawka −−− P(MuN) = 3P(MnN) −> P(MnN) = 0.2
19 lut 15:47