yeti:
a) bardzo dobrze

!

b) wymnóż i zredukuj jak wyjdzie takisam to sa równe a jak nie to nie są

są równe napewno

! dobrze pomnóż

c) rozłożymy ten wielomian na czynniki dzielac go przez
(x-3)(x+2) bo 3 i -2 są pierwiastkami




!
czyli po wymnozeniu tych nawiasów x
2 -x +6
więc w(x) : (x
2 -x +6) = x + 3
rozklad bedzie w(x) = (x-3)(x+2)(x+3) >0
zaznacz x = 3 x =- 2 x= - 3 na osi ( b0 to są miejsca zerowe
poprowadź przez te miejsca taka falistą krzywą ( niby sinusoidkę

zaczynając rys. od prawej strony od góry przez te miejsca (wiesz

)
wybierz te przedziały z nad osi czyli bo >0
x∈( - 3, 2) U ( 3, ∞) i widać ,że
√10 > 3 czyli należy
do rozwiązania tej nierówności i to juz uzasadnienie OK

?
