matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka nieoznaczona
Julia:
x
Mam problem z całką nieoznaczoną ∫
dx
√
2+2x
2
podstawiłam pod t =
√
2+2x
2
i mam kompletną pustkę, zamieszanie w głowie Proszę o naprowadzenie
17 lut 22:58
b.:
to podstaw t=2+2x
2
17 lut 23:01
Mariusz:
t=
√
2+2x
2
1
dt=
4xdx
2
√
2+2x
2
2x
dt=
dx
√
2+2x
2
2x
dt=
dx
t
tdt=2xdx
x
1
2x
∫
dx=
∫
dx
√
2+2x
2
2
√
2+2x
2
1
tdt
=
∫
2
t
1
=
∫dt
2
17 lut 23:36
Jerzy:
t
2
= 2x
2
+ 2 2tdt = 4xdx
1
tdt = xdx
2
1
... =
∫dt
2
18 lut 09:54