Metryka
.: Znajdź punkty skupienia, wnętrze, domknięcie oraz brzeg zbioru U w przestrzeni kartezjańskiej
R
2
...
Każdy punkt a∊U nie jest punktem wewnętrznym a więc Wnętrze=∅
Każdy punkt a∊U nie jest punktem skupienia zbioru U
Punkt (−1,0)∉U jest punktem skupienia zbioru U oraz punkt (1,0)∉U jest punktem skupienia zbioru
U
a więc Domknięcie=U ∪ {(−1,0), (1,0)}
Każdy punkt a∊U jest punktem brzegowym oraz (−1,0)∉U ∧ (1,0)∉U są punktami brzegowymi a więc
Brzeg=Domknięcie − Wnętrze
Czy to rozwiązanie jest poprawne?
17 lut 20:58
.: Ktokolwiek?
17 lut 21:47
b.: Wyniki są poprawne, ale żeby pokazac, że domknięcie jest takie jakie jest, trzeba jeszcze
pokazać, że nie ma innych punktów skupienia poza U oprócz tych dwóch znalezionych.
Poza tym pisze się ,,żaden nie jest'', a nie ,,każdy nie jest''.
17 lut 22:39
.: A jak pokazać, że nie ma innych punktów skupienia poza U? Przerobiliśmy bardzo mało przykładów
z tego działu i mam problemy z rozwiązywaniem tego typu zadań
17 lut 22:51
b.: Ja bym robił tak.
U = A u B,
gdzie A = {(−1, 1/(2k+1)), k=0,1,...}, a B to reszta.
Teraz A jest zbiorem wartości ciągu ak=(−1,1/(2k+1)) zbieżnego do (−1,0).
Wobec tego domknięcie A to A u {lim ak} (ogólny fakt, domknięcie takiego zbioru A to A plus
zbiór punktów skupienia ciągu (ak), ciąg zbiezny ma tylko jeden punkt skupienia, granicę).
Podobnie dla B.
No i na koniec domknięcie AuB to suma domknięć A i B.
17 lut 22:59
b.: Chociaz można chyba też bardziej ,,na palcach'', pokazać z definicji, że żaden inny punkt nie
jest punktem skupienia
(np. łatwe, gdy współrzędna x jest różna od −1 i od 1).
17 lut 23:01