matematykaszkolna.pl
Punkt stacjonarny/ekstremum lokalne OVDC: Witam, czy można powiedzieć że ekstremum lokalne to punkt stacjonarny? Przeczytałem definicje punktu stacjonarnego i wydaje mi się że to kropka w kropkę definicja II war wystarczającego istnienia ekstremum lokalnego. Czy może się mylę?
17 lut 19:22
OVDC: Edit: Bo nie wiem czy mogę zaryzykować takie stwierdzenia na Egzaminie z Analizy
17 lut 19:23
ABC: a jaką masz definicję tego punktu stacjonarnego?
17 lut 19:37
OVDC: Punkt stacjonarny (krytyczny) – punkt, w którym pierwsza pochodna funkcji przyjmuje wartość zero. Jeśli w tym punkcie druga pochodna istnieje i jest dodatnia, to funkcja ma minimum lokalne; jeżeli istnieje i jest ujemna, funkcja ma maksimum lokalne.
17 lut 19:38
ABC: Czyli jest kropka po słowie zero. A następne zdanie zaczyna się od jeśli. Więc nie musi być ekstremum w punkcie krytycznym przyjmowane.
17 lut 19:49
OVDC: Okey czyli punkt krytyczny ma pierwszą pochodną równą 0 a drugą != 0
17 lut 19:54
ABC: nieee pierwsza równa zero , a co do drugiej 4 przypadki: druga równa zero, dodatnia , ujemna , nie istnieje
17 lut 19:55
Jerzy: Warunkiem wystarczającym istnienia ekstremum jest zmiana znaku pochodnej w jej miejscu zerowym.
17 lut 19:57
PW: Tak w kwestii formalnej: nigdy nie można powiedzieć, że ekstremum lokalne to punkt stacjonarny. Punkt stacjonarny to element dziedziny, a ekstremum to punkt ze zbioru wartości.
17 lut 21:12
Adamm: a punkt stacjonarny to nie jest taki punkt x że f(x) = x?
17 lut 21:13
ABC: Adamm to raczej punkt stały (fixed point) , a jemu chodzi o critical point
17 lut 21:15