pierwiastki liczb
kajtek: W jaki sposób znaleźć pierwiastki takich liczb zespolonych? Muszę je znaleźć oraz zaznaczyć na
płaszczyźnie zespolonej, z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi
3√i
3√−1
17 lut 18:14
Leszek: z1 = i , |z| = 1 , φ = π/2 , argument glowny , zastosuj wzor na obliczenie pierwiastkow
z2 = −1 , |z| = 1 , φ = π , ...........
17 lut 20:46
PW: Bez korzystania z postaci trygonometrycznej:
z = 3√i
z3 = i
z3 = (−i)3
z3 − (−i)3 = 0
(z − (−i))(z2+z(−i) +(−i)2) = 0
(z+i)(z2−iz−1) = 0
z = i lub z2−iz−1 = 0,
równanie kwadratowe wiadomo jak rozwiązać.
17 lut 20:53
PW: Oczywiście zżarło minus:, powinno być z = −i lub ...
17 lut 20:55