Wyznacz punkty przegięcia oraz przedziały wypukłości i wklęsłości funkcji
Marcin: Wyznacz punkty przegięcia oraz przedziały wypukłości i wklęsłości funkcji f(x)=xe4x
Nie mam totalnie pomysłu na wyznaczenie dziedziny.
17 lut 16:47
Leszek: Dziedzina=R
f '(x) = (x) ' * e4x + x * (e4x ) ' = e4x + 4xe4x
17 lut 16:51
Leszek: Policz f ''(x) = .....
17 lut 16:52
Jerzy:
I teraz druga pochodna.
17 lut 16:53
Marcin: (e4x)`+(4x*e4x)` = 4e4x+4e4x*8x2e4x
17 lut 16:58
Marcin: Dobrze ?
17 lut 17:13
Jerzy:
Nie.
17 lut 17:19
Marcin: Mógłbyś mi to wytłumaczyć ?
17 lut 17:22
Jerzy:
f’(x) = e4x(1 + 4x) ...... może teraz będzie ci łatwiej.
17 lut 17:22
Jerzy:
f”(x) = 4e4x(1 + 4x) + 4e4x*4
17 lut 17:24
Marcin: 4e4x*(1+4x)+e4x*4=4e4x+8xe4x+4e4x=8e4x+8xe4x
17 lut 17:27
Jerzy:
Ty masz dobrze,u mnie niepotrzebna ostatnia 4
17 lut 17:33
Jerzy:
Tzn tylko początek masz dobry.
17 lut 17:36
Marcin: Czyli co jest źle ?
17 lut 17:39
Jerzy:
4*4 = 16, a nie 8
17 lut 17:51
Marcin: A nie zauważyłem

Dzięki
17 lut 18:09