aa
Hugo: Liczenie wysokich potęg z modulo − Euler
nawiązuje tutaj do wątku ktory probóje zrozumieć
https://matematykaszkolna.pl/forum/223751.html
77
133mod80
Trivial robił tutaj na:
133 = 128 + 4 + 1 = 2
7 + 2
2 + 1\
następnie pisze:
Podnosimy 77 do kwadratu 7 razy (modulo 80):
77*77 = 5929
5929−74*80 = 9
tylko że 5929*5929*5929*5929*5929*5929*5929 // to strasznie duza liczba, czy da się to jakoś
ladniej?
17 lut 14:56
ABC:
77≡−3 mod 80
774≡(−3)4=81≡1 mod 80
17 lut 15:00
Adamm:
z tw. Eulera
80 = 16*5
77133 ≡ 2 (mod 5)
77133 ≡ (−3)5 = −3*81 ≡ 13 (mod 16)
⇒
77133 ≡ r (mod 80)
0≤r<80
to r∊{13, 29, 45, 61, 77}
ale r ≡ 2 (mod 5), więc
77133 ≡ 77 (mod 80)
17 lut 15:03
Hugo: to tak można

? modulować gdy wisi w powietrzu znak potęgi?
rozumiem że wykonywałeś cząstkę 2
2, a nie 2*7
idąc Twoim tokiem myślenia,
77 do potęgi 2
7 mod 80 = (−3) do potęgi 2
7 mod 80 = 9
7mod80 = 4782969mod80
4782969−59787*80 = 9
Trivial wyszlo 1 dla 2
7, gdzie się rąbnąłem

?
17 lut 15:10
ABC:
77133=77132*77=(774)33*77≡133*77=77
tak możesz na piechotę sprawdzić
17 lut 15:15
Hugo: kurde genialne

! dziekuje może zdam
17 lut 16:01
Hugo: A inny przykład bo zacząłem liczyć i średnio
42
23mod187
rozbijamy 23 = 2*11+1
(42
2)
11*42 mod187
(1764 )
11*42 mod187
(1764−187*9)
11*42 mod187
81
11*42 mod187
rozbijamy 11 = 5*2+1
81
5*2*81*42 mod187
67*81*42mod187 = 168

swietne ! caly semestr probowalem to wykminić
17 lut 16:12