Asymptoty pionowe.
cardi bardi : Czy wykres poniższej funkcji posiada asymptotę pionową?
Wiem już, że nie, tylko nie wiem, jak policzyć granicę tej funkcji. Pomógłby ktoś? Bo wychodzi
mi symbol nieoznaczony.
17 lut 14:33
iteRacj@:
Skąd wiesz, że nie ma? Jest asymptota pionowa.
Jak to liczysz?
17 lut 14:37
cardi bardi : Przepraszam, chodziło o poziomą. Źle przepisałem zadanie.
17 lut 14:44
iteRacj@:
| | x2 | | x*x | | ∞ | |
limx→∞ |
| = limx→∞ |
| = [ |
| ] to nie jest symbol nieoznaczony |
| | x+1 | | x(1+1/x) | | 1 | |
17 lut 14:56
iteRacj@:
Dla funkcji wymiernych asymptota pozioma istnieje, gdy stopień licznika jest mniejszy lub
równy stopniowi mianownika.
Dla funkcji wymiernych asymptota ukośna istnieje, gdy stopień licznika jest o jeden
mniejszy od stopnia mianownika.
Czyli tutaj spodziewamy się asymptoty ukośnej.
17 lut 15:04
wredulus_pospolitus:
można było też na początek przekształcić:
| | x2 | | x2 + x − x − 1 + 1 | | 1 | |
f(x) = |
| = |
| = (x−1) + |
| |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
i z tej postaci łatwo zauważyć, że asymptotą ukośną będzie h(x) = x−1
17 lut 15:07
iteRacj@:
*poprawiam
Dla funkcji wymiernych asymptota ukośna istnieje, gdy stopień licznika jest o jeden
większy od stopnia mianownika.
Czyli tutaj spodziewamy się asymptoty ukośnej.
17 lut 15:11
cardi bardi : Czy jeśli podczas liczenia granicy tej funkcji, podzieliłem licznik i mianownik przez x2, to
popełniłem błąd?
17 lut 15:14
iteRacj@:
Nie, możesz wyłączyć przed nawias x albo x2. W ten pierwszy sposób chyba łatwiej zobaczyć, czy
granicą jest +∞ czy −∞.
A najszybciej tak jak 15:07podał Blee.
17 lut 15:18
cardi bardi : Już rozumiem!
Dziękuję Wam za cenne wskazówki
17 lut 15:21