Proszę o jakąś wskazówkę
Polka : Ciąg an określony jest następująco a1 = 1, an+1 = 2an + 1. Wyznacz wyrazy a6, a18,
a2018. Wyznaczyłem wyraz 6 z rekurencji natomiast nie mam pojęcia jak zabrać się za
resztę. Jakas sugestia ?
17 lut 14:21
Mariusz:
A(x)=∑
n=1∞a
nx
n
∑
n=2a
nx
n=∑
n=22a
n−1x
n+∑
n=2x
n
| x2 | |
∑n=2anxn=2x(∑n=2an−1xn−1)+ |
| |
| 1−x | |
| x2 | |
∑n=1anxn−x=2x(∑n=2an−1xn−1)+ |
| |
| 1−x | |
| x−x2+x2 | |
∑n=1anxn−2x(∑n=2an−1xn−1)= |
| |
| 1−x | |
x | | 2Ax | | Bx | |
| = |
| + |
| |
(1−2x)(1−x) | | 1−2x | | 1−x | |
x | | 2Ax(1−x)+Bx(1−2x) | |
| = |
| |
(1−2x)(1−x) | | (1−2x)(1−x) | |
x=(2A+B)x+(−2A−2B)x
2
2A+B=1
−2A−2B=0
−B=1
B=−1
A=1
∑
n=1∞2
nx
n−∑
n=1∞x
n
a
n=2
n−1
17 lut 14:45
ABC: można też popatrzeć na kilka pierwszych wyrazów
1,3,7,15,31 ...
sformułować hipotezę
an=2n−1
i dowód indukcyjny
a1=21−1=2−1=1
jeśli an=2n−1 to an+1=2an+1=2(2n−1)+1=2n+1−2+1=2n+1−1
17 lut 14:49
Polka : Dziękuję juz Rozumiem
17 lut 14:59
Polka : Jednak nadal mam problem z tym a
2018. Nie mogę przecież na kalkulatorze obliczyć tak dużej
liczby. Proszę o pomoc
17 lut 15:05
ABC: myślę że chodziło o to żebyś napisała 2
2018−1 ale gdyby ktoś był uparty

30 097 557 298 197 417 800 049 182 668 952 226 601 954 645 169 633 891 463 401 117 760 245 367
082 644 152 355 564 014 438 095 421 962 150 109 895 432 272 944 128 252 155 287 648 477 680
131 934 943 095 113 263 121 691 874 508 742 328 500 559 321 036 238 322 775 864 636 883 202
538 152 031 804 102 118 831 278 605 474 474 352 011 895 348 919 417 742 923 873 371 980 983
336 517 409 056 008 233 804 190 890 418 285 814 476 821 890 492 630 167 665 485 823 056 526
646 050 928 460 488 168 341 721 716 361 299 816 947 722 947 465 808 004 305 806 687 049 198
633 489 997 459 201 469 227 952 552 870 291 934 919 760 829 984 421 958 853 221 330 987 033
580 524 592 596 407 485 826 446 284 220 272 614 663 464 267 135 596 497 185 086 055 090 126
893 989 371 261 962 903 295 313 304 735 911 034 185 619 611 156 742 143
17 lut 15:08
Polka : Racja! Dziękuję bardzo raz jeszcze 😂
17 lut 15:24
Mariusz:
ABC napisałeś klasę dużych liczb całkowitych
a może zrealizowałeś mnożenie i odejmowanie na łańcuchach ?
17 lut 17:25
ABC:
Mariusz − GNU Multiple Precision Arithmetic Library
17 lut 17:39