matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
cdc:
Oblicz: sin
3
x(1+ctgx)+cos
3
x(1+tgx)=sin2x+2sin
2
x Jest to zadanie z kursu PWR nawet nie wiem jak się za nie zabrać...
17 lut 13:45
Mariusz:
cos(x)+sin(x)=1+sin(2x)−cos(2x) cos(x)+sin(x)=(cos(x)+sin(x))
2
−(cos(x)+sin(x))(cos(x)−sin(x)) (cos(x)+sin(x))−(cos(x)+sin(x))
2
+(cos(x)+sin(x))(cos(x)−sin(x))=0 (cos(x)+sin(x))(1−(cos(x)+sin(x))+(cos(x)−sin(x)))=0 (cos(x)+sin(x))(1−cos(x)−sin(x)+cos(x)−sin(x))=0 (cos(x)+sin(x))(1−2sin(x))=0
1
1
√
2
(
cos(x)+
sin(x))(1−2sin(x))=0
√
2
√
2
π
√
2
sin(x+
)(1−2sin(x))=0
4
π
sin(x+
)(1−2sin(x))=0
4
π
1
sin(x+
)=0 ⋁ sin(x)=
4
2
17 lut 14:26
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick