Rozkładanie wielomianu na czynniki
Antoni: Znajdź rozkład wielomianu na czynniki wiedząc, że liczba zespolona z1 = 2i jest miejscem
zerowym tego wielomianu
W(z)=z4 + 4z3 + 9z2 + 16z + 20
Potrzebuję pomocy z powyższym zadaniem.
17 lut 13:41
ABC:
można nawet bez tej podpowiedzi pogrupować wyrazy w taki sposób:
(z4+4z3+5z2)+(4z2+16z+20)=z2(z2+4z+5)+4(z2+4z+5)=(z2+4)(z2+4z+5)
podpowiedź pomaga bo wiemy czego szukać: współczynniki rzeczywiste, więc sprzężona z 2i też
jest pierwiastkiem, więc
wielomian podzielny przez (z−2i)(z+2i)=(z2+4)
17 lut 14:42
Antoni: Dzięki wielkie za pomoc!
17 lut 14:59