Układy równań
Ala: Czy ktoś pomoże?
Trzy krasnale kupowały w aptece lekarstwa. Pierwszy kupił trzy tabletki do ssania, tabletkę na
kaszel i kropelkę do nosa. Zapłacił za wszystko 4 grosze. Drugi za tę samą cenę kupił trzy
tabletki na kaszel, tabletkę do ssania i kropelkę do nosa. Trzeci poprosił o trzy kropelki do
nosa, o tabletkę do ssania oraz o tabletkę na kaszel. A dowiedziawszy się, że ma zapłacić 2
grosze, pomyślał chwilkę i powiedział: ,,Pomylił się Pan!'' Uzasadnić, że krasnal miał rację.
17 lut 09:57
Kacper: To zadanie z Kursu Matematycznego. Warto prosić o rozwiązanie?
s − tabletka do ssania
k − tabletka na kaszel
n − kropelka do nosa
3s+k+n=4
s+3k+n=4
s+k+3n=?
Można układem równań, ale wystarczy się przyjrzeć i zastanowić
17 lut 10:10
ABC:
oznaczmy s− ssanie, k−kaszel , n−nos
dla dwóch pierwszych krasnali:
3s+k+n=4
s+3k+n=4
dodając to mamy
4s+4k+2n=8 (*)
a z trzeciego krasnala s+k+3n=2
mnożąc to przez 4 mamy
4s+4k+12n=8 (**)
jeśli krople do nosa nie były w gratisie ( za 0 groszy) to (*) i (**) dają sprzeczność
17 lut 10:14
Ala: Dziękuję!
17 lut 12:47
wredulus_pospolitus: A ja tutaj bym bronił sprzedawce:
1) 1 grosz to najmniejsza jednostka monetarna (w naszym kraju). Co oznacza, że nic nie może
kosztować mniej niż 1 grosz
2) z równań:
3s+k+n=4
s+3k+n=4
wynika, że s = k
3) czyli z tego wychodzi, że:
n = 4 − 4s oraz n = 4−4k
natomiast minimalna kwota za s bądź k to 1 grosz ... stąd n = 0
i wtedy trzeci krasnal faktycznie za s + k + 3n powinien zapłacić 2 gr.
4) chyba, ze to s i n są po 0 gr ... wtedy n = 4gr ... więc 3n = 12gr
17 lut 12:51