matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg
Marek:
Ile kolejnych dodatnich liczb naturalnych podzielnych przez 3 należy dodać do siebie, aby otrzymana suma była równa liczbie 115a
−1
, gdzie a=
1
1
1
1
+
+
+...+
3*5
5*7
7*9
691*693
Proszę bardzo o pomoc
17 lut 09:48
ABC:
zauważ że
1
1
1
1
=
(
−
)
3*5
2
3
5
1
1
1
1
=
(
−
)
5*7
2
5
7
1
1
1
1
=
(
−
)
7*9
2
7
9
...................................
1
1
1
1
=
(
−
)
691*693
2
691
693
17 lut 10:01