Dla jakich parametrów p macierz jest odwracalna?
r3set: Mam macierz
1 1 1 −p
1 1 −p 1
1 −p 1 1
−1 0 0 0
Wiem, że żeby macierz była odwracalna jej wyznacznik musi być różny od 0
Obliczając wyznacznik względem ostatniego wiersza, wyznacznik jest równy p3−3p−2
Podstawiając do 0, miejsca zerowe są w p=−1 i p=2
Tak więc, zbiorem rozwiązań będzie R/{−1;2} czy tylko {−2;1}?
17 lut 00:07
wredulus_pospolitus:
Sam napisałeś/−aś że wyznacznik NIE MOŻE być równy 0 aby macierz mogła być odwracalna ...
wyliczasz wyznacznik i wychodzi Ci, że dla p = −1 i p = 2 wyznacznik będzie równy 0 ... więc
jaki wniosek
17 lut 00:19