Permutacje
julka.wawrzyniak: Mamy 5 książek, w tym książki A i B. Ustawiamy je losowo na pustej półce, jedna obok drugiej.
Na ile sposobów można ustawić jet tak, aby:
a) książki A i B nie stały obok siebie
b) pomiędzy książkami A i B stały dwie inne książki?
16 lut 20:01
Kacper:
a) 5!−2*4!
16 lut 20:49
Kacper: b) 4*3!
16 lut 20:50
a: a) nie wiem czy dobrze mysle ale ja bym tak zrobil
5! to ilosc mozliwosci ustawienia tych 5 ksiazek
i teraz musimy od tego odjac sytuacje w ktorych A i B stoja obok siebie
AB * * *
* AB * *
* * AB *
* * * A B
czyli 4 możliwości razy 3! (bo pozostale)
wiec wynik to
5! − 4*3! = 5! − 4! = 4!(5−1) = 4*4! = 4*24 = 96
16 lut 20:51
a: Kacper?
16 lut 21:03
Mila:
Ad.20:51
Pomnożyć jeszcze przez 2 , ponieważ A i B możesz ustawić na dwa sposoby w każdej sytuacji.
4*3!*2=2*4!
5!−2*4!
16 lut 21:15
a: Faktycznie dzieki
17 lut 10:48