paulina: W grupie 200 osób 65% uczy się języka angielskiego , 47% uczy się języka rosyjkiego, a
30% uczy się obu tych jezykow. Oblicz prawdopodobieństwo, że wybrana losowo z tej grupy
osoba nie uczy się zadnego z wymienionych jezykow.
16 lis 18:39
yeti:
30% z 200 = 60 -- tyle osób uczy sie dwu języków
65% z 200 =130 tyle uczy sie ang.
47% z 200 = 94 tyle ros.
130 - 60 = 70 tyko ang.
94 - 60 = 34 tylko ros.
200 -(70 +34) = 96 --- nie uczy się żadnego
moc Ω =200 A --- wybrana osoba nie uczy sie żadn. języka
wiec moc A = 96
P(A) = 96/200 = 12/25

16 lis 23:23