logarytm
Wish you were here: Wyznacz x z rownania
| | 1 | | 1 | |
1−log5= |
| (log0,5+logx+ |
| log5) |
| | 3 | | 3 | |
16 lut 16:39
wredulus_pospolitus:
1 − log5 = log10 − log5 = log2
3log2 = log8
więc mamy:
log8 = log0.5 + logx + log3√5
log16 = logx + log3√5
log(16/3√5) = logx
x = 16/3√5
x = 163√25/5
16 lut 16:52
Wish you were here: Dzieki . Schemat rozwiazania mam
16 lut 16:56
Wish you were here: | | log8 | |
Jak podzielic |
| zeby dostac log16 ? |
| | log0,5 | |
16 lut 18:57
Wish you were here: Chcialem to zrobic tak
| | log0,5+logx+log3√5 | |
log2= |
| ?mnoze stronami przez3 |
| | 3 | |
3log2= log0,5+logx+log
3√5
log8= log0,5*x*
3√5
16 lut 19:10
iteRacj@:
| | 8 | |
18:57 Blee nie dzielił, tylko odjął log8−log0,5=log |
| |
| | 0.5 | |
16 lut 19:28
Wish you were here: | | 16 | |
A dzielenia ten wynik czyli x= |
| nie wyjdzie ? |
| | 3√5 | |
16 lut 19:32
Wish you were here: 
ze mnie
log8= log0,5*x*
3√5
Ze wzgledu na roznowartosciowosc funkcji logarytmicznej
8= 0,5
3√5x
Problem rozwiazany
16 lut 19:41
iteRacj@:
tylko jeszcze nawiasy zgubione log(0,5*x*3√5)
16 lut 19:47
Wish you were here: Tak zgadza sie
16 lut 19:49