Prawdopodobieństwo
Tytus: W dwóch koszykach jest po 10 białych piłek. Zbadaj w jaki sposób należy dodatkowo rozmieścić w
tych koszykach 20 żółtych piłek, aby prawdopodobieństwo wylosowania żółtej piłki z losowo
| | 7 | |
wybranego koszyka było równe |
| . |
| | 15 | |
A−wylosowano żółtą piłkę
B
1−losujemy z pierwszego koszyka
B
2−losujemy z drugiego koszyka
| | 1 | | 1 | |
P(A)=P(A/B1)* |
| +P(A/B2)* |
| |
| | 2 | | 2 | |
Tutaj się zatrzymałem, mógłby ktoś pomóc ?
wredulus_pospolitus:
Niech w pierwszym koszyku będzie 'x' żółtych kulek, to w drugim będzie 20−x kulek
| | 1 | | x | | 1 | | 20−x | | 7 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 10+x | | 2 | | 30−x | | 15 | |
i rozwiązujesz to równanie z jedną niewiadomą