Nierówność wielomianowa
julka.wawrzyniak: Udowodnij nierówność wielomianową:
a7−7a−7≥0
Zaczęłam rozkładać na czynniki przy użyciu schematu Hornera i doszłam do takiej postaci, gdzie
nie potrafię już znaleźć następnego dzielnika, czy pomyliłam się po drodze?
(a−1)2(a5−a3−2a2−3a−4)≥0
16 lut 14:03
julka.wawrzyniak: Oczywiście pomyliłam się w treści nierówności: a7−7a+6≥0
16 lut 14:08
Jerzy: Nie dowodzi się bzdur.
16 lut 14:08
Leszek: f(x) = x7 − 7x + 6 , f(x) = 0 ⇒ x= 1 , f '(x) = 7 x6 −7 , f '(x) = 0 ⇔ x=1 ,
f '(x) < 0 ⇒ x= ....., f '(x) < 0 ⇒x= ....
lim f(x) = ∞ , dla x→∞ oraz lim f(x) = −∞ , dla x→−∞
Wniosek ? ?
17 lut 16:30
wredulus_pospolitus:
Leszczek ... tak naprawdę to wystarczyło wyliczyć granice
17 lut 16:38