prostokąty i trójkąty
Tomal:

czworokąty ABCD i ACEF sa prostokatmi, przy czym wiadomo ze punkt B nalzey do odcinka EF.
Wiadomo ze AD=3 i AB=4 Oblicz w jakiej proporcji pozostaja pola trojkatow CEB i ABC oraz BFA i
ABC
Prosiłbym o obliczenie tego zadani.
16 lut 13:26
wredulus_pospolitus:
z tw. Pitagorasa: |AC| = 5
znowu tw. Pitagorasa:
|AF|2 + |FB|2 = 42
|CE|2 + (5 − |FB|)2 = 32
układ równań z dwoma niewiadomymi (bo |AF| = |CE|)
rozwiązujesz i masz wszystko co Ci jest potrzebne
16 lut 15:13
Tomal: tak to wiem, jedna stosunki wychodza mi dosc dziwne i teraz zaczynam watpic.
16 lut 15:56
wredulus_pospolitus:
no to pokaż swoje obliczenia
16 lut 16:03
wredulus_pospolitus:
co to znaczy 'dziwne'
16 lut 16:03
Tomal: stosunki to 0,64 i 0,36
16 lut 16:11
iteRacj@:
u mnie ten sam wynik
16 lut 18:40