2 liceum zadania rozne
Tomal: Kilka zadan z SUPERMATEMATYKA Prosiłbym o rozwiazania, lub nawet same odpowiedzi.
| | 2 | | 1 | | 1 | |
1. Ile rozwiazan naturalnych ma rownanie |
| + |
| = |
| |
| | x | | y | | 4 | |
a−5 b−6 c−4 d−2
2. Ile jest liczb miedzy 1 i 1997 dzielacych sie przez 5 lub 7?
a−625 b−684 c−627 d−651
3. Ostatnia cyfra liczby 2
100 + 3
100 + 5
100 to:
a−2 b−1 c−3 d−0
4. Rowananie x
2 − (m+2)x +m + 3=0 ma dokładnie dwa różne pierwiastki x1 x2 takie że
dla a−m (−niesk, −2
√2) b− m(−niesk, −3)u (2
√2, niesko) c− m>−1 d m (−niesko, −3) u (1,
niesko)
5 w ilu punktach przecinają sie wykresy funkcji y= |x+1| i y = −|x| +1
a−1 b−nieskonczenie wiele c−2 d−0
6. dla jakich wartosci a rownanie |x+1| +|x| =a nie ma rozwiazan?
a. a<0 b a<lub rowne 0 c−a =1 d a> −1
7. jeżeli liczby x,y,z są rozwiazaniami rownań yz=−6 zx=2 xy=−3 to równanie x+y+z wynosi
a 1 b 2 c −1 d 0
OD TEGO MOMENTY MOZE BYĆ WIECEJ ODP POPRAWNYCH NIŻ 1.
8 cyfra jedności liczby 2004
2003 jest
a− naturalna b−zlozona c − rowna 4.
9 rozwiazaniem rownanai x= p3{60 +p3{60 +p3{60...
jest liczba.
a− naturalna b− pierwsza c−neiwymierna.
10.
Dwie liczby są wzajemnie odwrotne. Jedna z nich jest szesnastokrotnoscia drugiej. te liczby to:
| | 1 | | 1 | | −1 | |
a− 4 i |
| b− 16 i |
| c− −4 i |
| |
| | 4 | | 16 | | 4 | |
11.
w trójkacie poprowadzono odcinek laczacy srodki dwoch bokow trojkata wtedy:
a− dlug tego odc jest rowna polowie trzeciego boku trojkata
b− odcinek ten jest rownolegly do trzeciego boku trojkata
c− odcinek ten jest srodkowa jednego z bokow trojkata.
12. dwa rowne kwadraty sa nalozone jeden na drugi tak ze maja wspolny srodek jeden z nich
otrzymalismy przez obrot dookoła ich wspolnego srodka o kat 45 stopni. czest wspolna kwadratow
to:
a− 4kąt b−6kąt c −8kąt
13. oba boki prostokata zmiejszono o 20%. o ile % zmniejszylo sie jego pole?
a−20 b−36 d−64
14. Obw prostokata wynosi 112cm dwusieczna jednego z jego katow wewnetrzych dzieli dluzszy bok
w stosunku 2;3 boki tego prostokata to:
a 35 21 b 30 26 c 16 40
| | 1 | |
15. Dla funkcji f(x) +3f( |
| ) = x2 |
| | x | |
| | −13 | | 1 | | −253 | |
a f(2) = |
| b f(1) = |
| c f(4)= |
| |
| | 32 | | 4 | | 128 | |
16. w trapezie rownoramiennym podstawa i ramiona sa rowne i wynosza 10 przedluzenie ramion tego
trapezu przecinaja sie pod katem prostym, Pole trapezu to:
a 50+50
√2 b −50+ 50
√2 c 50+50
√2
17. zbior wartosci f(x) = max(3,|x|) to
a Y= <0, niesko) b Y= <3, niesko) c Y={3}
18. w trojkacie abc poprowadzono dwusieczne katow a i b dwusieczne te przecinaja sie w P.
a− kat APB jest rozwarty b kąt BAP +kąt ABP <90 c BAP jest ostry.
16 lut 13:22
iteRacj@:
Siedemnaście zadań wpisanych w jednym wątku to będzie spory bałagan, ale może poradzisz sobie.
17. zbior wartosci f(x) = max(3,|x|) to Y= <3, ∞)
16 lut 13:30
iteRacj@:
9 przed chwilą było poodobne
rozwiązaniem równania x= 3√60 +3√60 +3√60+... jest liczba naturalna
16 lut 13:33
student: 1.
x−8 musi być dzielnikiem 32
x−8 = ± 32
x−8 = ±16
x−8 = ±8
x−8 = ±4
x−8 = ±2
x−8 = ±1
później wyliczasz dla każdego x, y
i wybierasz tylko naturalne rozwiązania
16 lut 13:37
Adamm:
1.
(x−8)|32
x−8∊{−1, −2, −4, 1, 2, 4, 8, 16, 32}
ale y>0 więc
x−8∊{1, 2, 4, 8, 16, 32}
mamy 6 rozwiązań
16 lut 13:38
Adamm:
2100+3100+5100 ≡ 0+1+1 ≡ 0 (mod 2) (*)
2100+3100+5100 ≡ 1+1+0 ≡ 2 (mod 5) (**)
skąd 2100+3100+5100 ≡ r (mod 10)
gdzie 0≤r<10, to r∊{2, 7} bo (**)
ale z (*), r = 2
16 lut 13:42
Adamm:
2.
|A5∪A7| = |A5|+|A7|−|A35|
|A5| = [1997/5] = 399
|A7| = [1997/7] = 285
|A35| = 57
|A5∪A7| = 627
16 lut 13:45
Adamm:
yz=−6 zx=2 xy=−3
zyx2 = yz
x2 = 1
x = ±1
y = −+3
z = ±2
x+y+z = 1−3+2 = −1+3−2 = 0
16 lut 13:50
janek191:
z.10
a
2 = 16
a = 4
16 lut 16:04
janek191:
z.13
P1 = a*b
P2 = 0,8 a* 0,8 b = 0,64 a*b
ΔP = P1 − P2 = 0,36 P1
Pole zmalało o 36 %.
16 lut 16:08